Finn innhold

«Blålys» fra soloppgangens land (Nobelprisen i fysikk 2014)

blueLED-hovedbilde

I 2014 ble nobelprisen i fysikk gitt «for oppfinnelsen av effektive blå lysdioder som har muliggjort lyssterke og energibesparende hvite lyskilder».

Vi kjenner alle lysdioder (eng. Light Emitting Diode, LED) brukt i hjemmet i fjernkontroller for elektronikk av alle slag. Det usynlige infrarøde lyset som sendes ut er ideelt for formålet. Den tekniske utviklinga ga oss nokså snart også lysdioder som lyser rødt og gult, på tilsvarende måte som for infrarødt. Grønt og blått lys viste seg langt vanskeligere å realisere. Fortellingen om prisvinnere av nobelprisen i fysikk 2014 er en fantastisk historie om forskere som aldri gav opp når de fleste andre på området anså det som et håpløst prosjekt.

FFV-4-2014-8

FFV-4-2014-9

FFV-4-2014-10

FFV-4-2014-11

Artikkelen ble trykt i «Fra Fysikkens Verden» 76 nr. 4  s. 104–107 (2014). Gjengitt med tillatelse.

Hovedbilde: «Blue light emitting diodes over a proto-board» by Gussisaurio

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: