Finn innhold

Vinnerne av fotokonkurransen!

Da var vinnerne av #FotokonkurranseLysåret kåret! Totalt kom det inn 58 bilder. Mange var svært flotte. Institutt for fysikk og teknologi og Norsk Fysisk Selskap takker alle som deltok i konkurransen og gratulerer de tre som ble vurdert å ha de aller beste bildene.

Første premie og 10 000,- kroner gikk til Henning S. Pettersen som sendte inn bildet «T-banestasjon i Oslo». Bildet er tatt på Nydalen T-banestasjon i Oslo. Han beskriver bildet slik: En lysinstallasjon med forskjellige farger setter en fin stemning i rulletrappa og er til glede for de reisende. Jeg la kameraet i rulletrappa med litt lang lukkertid og det ga en fin effekt.

1_Henning S Pettersen

Andre premie og 5000,- kroner går til Michael Baziljevich for bildet han beskriver på denne måten: Bildet viser hvordan et magnetfelt har trengt inn i en høytemperatur-superledende tynnfilm (YBCO) når denne har blitt utsatt for et raskt økende magnetfelt. Det lynlignende mønsteret skyldes en termo-magnetisk ustabilitet som dramatisk forandrer feltets inntrenging i prøven. Normalt vil ikke magnetisme være synlig for det blotte øyet. Men synlig lys kan likevel brukes for å avbilde magnetiske forhold. Magneto-optiske materialer kan nemlig påvirke polarisasjonen til lys som passerer gjennom dem når de påvirkes av et magnetfelt. Her er en tynn plate av et slikt materiale plassert over superlederen. Et polarisasjons-mikroskop oversetter deretter de lokale magnetiske forholdene til lyskontrast, slik bildet viser. Magneto-optiske materialer kan brukes til diagnostikk og studie av superledende og magnetiske materialer, inspeksjon av sprekkdannelse i metallkonstruksjoner, magnetisk datalagring og innen lasersystemer (Faradayisolatorer).

2_Michael Baziljevich_Fotokonk

Tredje premie og 5000,- kroner går til Jarle H. Moe for bildet av det han selv beskriver som: Det mest spektakulære lysfenomenet på jorden. Her sett over Askøybroen.

3_Jarle H. Moe

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: